Flora & Fauna

Samen 'natuurlijk' groeien

4711-Boomkikker-Jacob-van-der-Weele

Boomkikker


Eén van de grootste populaties boomkikkers bevond zich vroeger in het “Twentse Reggedal”. Helaas is hun leefgebied na de Tweede Wereldoorlog drastisch verdwenen, o.a. door het verdwijnen van poelen en laaggelegen gebieden, als gevolg van de kanalisatie. Sinds de late jaren zestig zijn er geen boomkikkers meer waargenomen in het “Twents Reggedal”. Tot achter in de jaren negentig was de populatie boomkikkers in Nederland beperkt en werden ze zelfs met uitsterven bedreigd. Er zijn inmiddels verschillende initiatieven opgestart om een terugkeer van de boomkikker te stimuleren.

vilda-50270-kievit-yves-adams-1900-px-51242

KIEVIT 

Een jonge kievit heeft tussen de 800 en 5.000 insecten per dag nodig. Deze zitten voornamelijk in bloem- en kruidenrijke graslanden die niet gemaaid worden. 

vilda-50270-kievit-yves-adams-1900-px-51242
Patrijs

PATRIJS


Ook de indrukwekkende patrijs is teruggekeerd in het natuurgebied. De combinatie van verschillende tinten bruin en grijs, samen met zwarte strepen en vlekken, creëert een prachtige camouflage die hen helpt op te gaan in hun omgeving. Deze patronen zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Het is fascinerend om de gedetailleerde tekeningen op de veren van een patrijs te zien. Het geeft de vogel een bijzondere uitstraling, die bijdraagt aan zijn charme en schoonheid.

koppel_fazanten_58ff28ea8c8a5_large-1024x482

FAZANTEN


Er zijn koppels fazanten met jongen gespot. Het mooiste aan de fazant is zonder twijfel het kleurrijke- en flamboyante verenkleed van de mannelijke fazant, wat ook wel bekend staat als het “pronkverenkleed”. Dit kleed bestaat uit een prachtige mix van felgekleurde veren in de tinten: glanzend groen, iriserend blauw, diep rood en goud-bruin met geel. Tijdens het broedseizoen gebruiken de mannetjes hun indrukwekkende verenkleed om vrouwtjes aan te trekken. Ze pronken met hun kleuren en creëren imponerende displays, door hun veren op te zetten en hun staartveren uit te spreiden in spectaculaire waaiervormen.

koppel_fazanten_58ff28ea8c8a5_large-1024x482
keruil

KERKUILEN


In het jaar 2023 heeft de vogelvereniging een uilenkast opgehangen op Landgoed Cloas en met succes! In het eerste jaar is er direct een nest met jonge kerkuilen aangetroffen. Met diepzwarte ogen, een kenmerkende hartvormige gezichtssluier en een verenkleed dat zacht lijkt te glanzen, is de kerkuil een indrukwekkende verschijning. Zijn elegante vleugels zorgen voor stille vluchten door de nacht, waarmee hij succesvol is in de jacht.


ijsvogel

IJSVOGEL


In dit landelijke gebied wordt de IJsvogel steeds vaker gespot. Deze waarneming is eigenlijk best bijzonder, aangezien de IJsvogel normaal gesproken erg schuw is en zich zelden laat zien. Deze “blauwe flits” heeft een snelle, rechte vlucht, vlak boven het wateroppervlak en kan snelheden bereiken tot wel 80 km/h! Met zijn opvallende blauwe- en oranje tinten is deze vogel één van de meest kleurrijke verschijningen in de natuur. Hij jaagt regelmatig op visjes, vanaf een laaghangende tak boven het water, waarbij hij zijn Engelse naam “Kingfisher” eer aan doet.

De IJsvogel is zonder twijfel een pracht van een vogel!

ijsvogel
weidebeekjuffer-man-1307

WEIDEBEEKJUFFER


De weidebeekjuffer, een libellensoort, heeft verrassend veel weg van een vlinder. In plaats van vliegen, fladdert ze sierlijk langs de oevers. Met een grootte van ongeveer 4,5 tot 5 cm, zie je ze vooral van mei tot begin augustus, bij rustig stromende wateren. De mannetjes hebben een glinsterend blauw lichaam, terwijl de vrouwtjes meer groenachtig van kleur zijn.

We zijn blij dat de weidebeekjuffer weer rondfladdert in ons gebied. 

LANDGOED CLOAS

NIEUW: Samen 'natuurlijk' groeien op Landgoed Cloas.

Bezoek

Landgoed Cloas

LANDGOED CLOAS

NIEUW: Samen 'natuurlijk' groeien op Landgoed Cloas.

Bezoek